Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
658
Pelikán József a Duna három gátszakaszát őrzi. Reggelente véletlenszerűen kiválaszt egy szakaszt és azt járja be: az első a kedvence, azt 1/2, míg a másik kettőt egyenlő valószínűséggel választja. Útjainak 3%-ban szokott találni ürgét az első szakaszon; a másodikon 5%, a harmadikon 3% ez az arány.
a. Mennyi annak valószínűsége, hogy Pelikán elvtárs ürgét talál egy napi munkája során?
b. Feltéve, hogy talált ürgét, mennyi annak valószínűsége, hogy azt az első szakaszon találta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelentsék az `U_1`, `U_2`, `U_3` események azt, hogy melyik úton megy, `T` pedig azt, hogy talál ürgét.

a) A teljes valószínűség tétele szerint:

`\text{P}(T)``=``\text{P}(T|U_1)*\text{P}(U_1)+\text{P}(T|U_2)*\text{P}(U_2)+\text{P}(T|U_3)*\text{P}(U_3)``=``0.03*1/2+0.05*1/4+0.03*1/4``=``0.035=3.5%`

b) Bayes tétele szerint:

`\text{P}(U_1|T)``=``(\text{P}(T | U_1)*\text{P}(U_1))/(\text{P}(T))``=``(0.03*1/2)/(0.035)``=``3/7~~42.9%`
Módosítva: 6 éve
1