Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
509
Amennyiben barátnőnk közvetlenül a randevú előtt megy fodrászhoz, akkor 90% eséllyel elkésik a randevúról. Tízszer olyan gyakran fordul elő, hogy elkésik a randevúról, mint az, hogy randevú előtt fodrásznál volt. Ha elkésik, mennyi a valószínűsége, hogy fodrásznál volt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelentse az `F` esemény azt, hogy fodrásznál volt, a `K` esemény pedig azt, hogy késik a randiról. A feladat szerint az alábbiakat tudjuk:

`\text{P}(K|F)=0.9`
`\text{P}(K)=10*\text{P}(F)`

A kérdés pedig a `\text{P}(F|K)` valószínűség. Ezt a Bayes-tétel segítségével vissza tudjuk vezetni a már ismert valószínűségre:

`\text{P}(F|K)``=``(\text{P}(K|F) * \text{P}(F))/(\text{P}(K))``=``(0.9*\text{P}(F))/(10*\text{P}(F))``=``0.9/10=0.09=9%`
0