Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi elektrosztatika példához! Köszönöm szépen előre is!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
745
R1 és R2 sugarú, koncentrikus, vezető gömböket 0 és V potenciálon tartunk. A kettő közötti térrészt homogén, ρ0 sűrűségű töltés tölti ki. Mi lesz a potenciál a két vezető gömb közötti térrészben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
potenciál, gömb, elektrosztatika, elektrodinamika, gömbök
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A Gauss-törvény szerint `\text{div}\mathbf{E}=rho_0/epsilon`, az elektrosztatikus tér örvénymentessége miatt pedig `\mathbf{E}=-\text{grad} varphi` alakban bevezethető a potenciál. Az utóbbit behelyettesítve az előbbibe megkapjuk a Laplace–Poisson-egyenletet: `Delta varphi = -rho_0/epsilon`. (Kihasználtam, hogy skalármező gradiensének a divergenciája a Laplace-operátor.) Ezt a parciális differenciálegyenletet kell megoldani, de ez szerencsére sokkal egyszerűbb, mint elsőre hangzik, mivel az elrendezés szimmetriája miatt `varphi` csak a sugártól függhet. A Laplace-operátor gömbkoordinátás kifejtését megtalálod itt:
https://en.wikipedia.org/wiki/Laplace_operator#Three_dimensions

Ez alapján a parciális diffegyenlet közönséges diffegyenletté egyszerűsödik:

`Delta varphi = -rho_0/epsilon`

`1/r (partial^2)/(partial r^2)(r varphi)=-rho_0/epsilon`

Beszorozva `r`-rel:

`(partial^2)/(partial r^2)(r varphi)=-rho_0/epsilon r`

Integrálva egyszer:

`(partial)/(partial r)(r varphi)=-rho_0/epsilon r^2/2 + A`

Integrálva még egyszer:

`r varphi=-rho_0/epsilon r^3/6 + Ar+B`

Osztva `r`-rel:

`varphi=-rho_0/epsilon r^2/6 +B/r+A`

Az `A` és `B` konstansokat a peremfeltételeknek megfelelően kell megválasztani, hiszen az alábbiaknak teljesülniük kell:
`varphi(R_1)=0`
`varphi(R_2)=V`

Ez nem egy barátságos egyenletrendszer, de ha végigszámolod, akkor az jön ki, hogy

`B=(R_1 R_2)/(R_1-R_2) V-rho_0/(6 epsilon)(R_1 R_2)(R_1+R_2)`

`A=rho_0/(6epsilon)R_1^2-B/R_1`

Ellenőrzésképpen nézzük meg, hogy mit ad ez a megoldás `rho_0=0` esetén:

`varphi=(R_1 R_2)/(R_1-R_2) V (1/r-1/R_1)`

Visszakaptuk a szokásos gömbkondenzátor potenciáljára vonatkozó jól ismert képletet!
0