Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

14. Lajos

1553
Mi a legfontosabb különbség 14. Lajos és elődei kormányzása között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Miért olyan biztosak a történészek abban, hogy XIV. Lajos sohasem mondta ki a címben idézett szavakat? Halálos ágyán ugyanis pontosan az ellenkezőjét állította: „Én elmegyek, de az állam örökre itt marad!” Tehát nem azonosította önmagát az állammal, hanem inkább az állam első hivatalnokának tekintette magát. Mégis, újra és újra felidézik ezt a mondatot. Talán azért, mert az utókor szemében mindörökre a Napkirály marad az abszolút monarchia államának megszemélyesítője.

Mit jelent ez a fogalom: abszolút monarchia? Mindössze annyit, hogy a 17. század folyamán több európai uralkodónak is megnövekedett a hatalma. Középkori elődeikhez viszonyítva nemcsak nagyobb hadsereg és több hivatalnok állt a rendelkezésükre, de a társadalom uralkodó csoportjaitól való viszonylagos függetlenségük is fokozódott. Mindennek az okát az újkor első századaiban megsokasodott nemzetközi konfliktusokban és polgárháborúkban találhatjuk meg.
0

14.Lajos( ismertebb nevén Napkirály) Franciaország legfényesebb uralkodója volt . A legfontosabb különbség az, hogy míg elődjei engedték kimászni kezükből a hatalmat ( szószerint a kiskirályok (nemesek) uralkodtak , )addig ő minden dologról tudni akart sőt a fontosabbakban ő maga döntött ! Így igaz Királyi egyeduralom volt ( három hatalmi ág egy kézben) de Európa leggazdagabb , legerősebb államát építette fel !
0