Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erő kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1266
Kérlek, segétsetek a 244 és a 250. feladat megoldásában!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Bocsi, nem tudok fotózni, de megpróbálom leírni. Feltéve, hogy még szükséges a válasz :)

244.
Ha az erők merőlegesen hatnak, akkor csak és kizárólag az úgynevezett paralelogramma módszerrel tudod kiszámolni az eredő erőt. Ez szó szerint azt jelenti, hogy a két erőt kiegészíted, hogy egy paralelogrammát (ebben az esetben egy téglalapot) kapj. ( Mindkét erővel párhuzamos szakaszokat kell húznod a másik erő végpontjával.) A kapott téglalap egyik átlója az eredő erő.
Ekkor találsz egy derékszögű háromszöget ezért itt egyszerű Pitagorasz tétellel kiszámítható, hiszen a két befogó ismert, az eredő erő pedig az átfogó lesz.
Tehát:
32+42= szummaF2
szummaF= 5 N
Azt, hogy ez milyen irányú, szöggel kell meghatároznod. Kihasználva, hogy
sin(alfa) = szöggel szemközti befogó/átfogó
sin(alfa)= 3/5
alfa= 36,86°

A b részben csak azt kell kihasználnod, hogy szummaF = m*a
5N = 2kg * a
a= 2,5 m/s^2
(az irány természetesen megegyezik a szumma F irányával.)

250.
Én azt javaslom, hogy itt is a paralelogramma módszert vesd be! mivel az eredő erő iránya megegyezik a középső erő irányával, az teljes egészében része lesz az eredő erőnek. Szerintem számold ki a külső két erő eredőjét (mivel a kapott alakzat deltoid, ezért az eredő iránya megegyezik a középső erő irányával.) Ha ez megvan számold ki a belső két erő eredőjét hasonló módon. Végül add össze a kapott erőket és a középső erőt( 200 N).

És kész vagy :)
0