Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
471
Csatoltam képet. Segítsetek legyszi. Valamilyen kepletet írjatok hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Két hőmennyiségből áll össze az egész energia mennyiség
1. a jég megolvasztása: Q₁=L·m (Itt az m a jég tömege, L a jég olvadáshője. nem adták meg, táblázatból kell kikeresni)
2. a 0 fokos víz felmelegítése 60 fokra Q₂=c·m·ΔT (Itt a "c" a víz fajhője (táblázatból), az m pedig a vízből és a megolvadt jégből fog összeadódni (ez kicsit kevesebb lesz, mint 1 kg)
Még van egy csavar a példában, mert nem tömeg van megadva, hanem térfogat, így a ró=m/V sűrűségképletet is kell használni előbb, hogy tömeget tudj meghatározni.
Ha nem boldogulsz, majd segítek, de most munkába kell menni! Sok sikert!
0

A mozdonyos feladat megoldása.
Adatok
P=1,5·10⁶W
Lé=4,7·10⁷J/kg (az olaj égéshője)
A mozdony egy óra alatt végzett munkája W=P·t=1,5·10⁶W·3600s=5400·10⁶J
Az olaj elégetéséből kell fedezni ezt az energia mennyiséget, figyelembe véve a hatásfokot
Q=W=Lé·m·0,15 (ennek kell egyenlőnek lenni a 5400·10⁶J számított értékkel)
Behelyettesítek:
4,7·10⁷J/kg·m·0.15=5400·10⁶J (10⁶-al egyszerűsítünk, és kifejezzük m-et, mint ismeretlent)
m=5400/47·0,15=5400/7,05=766
m=766kg
0

Itt a 802-es feladat leírva kézzel, mert úgy gyorsabb nekem
0