Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az Anyagmennyiség ,7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3909
Valaki érthető módon leírná hogy kell ki számolni a képen látható tömegeket/anyagmennyiségeket?
Nem értem. A könyvből olvasgatom. De nem sikerül megérteni.. Segítsetek kérlek..
A feladatokat is meg csinálnátok?
Holnap TZ
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Ugy kell kiszamolni hogy pl van az hogy 6*10 a 23.-on es a 10-et onmagaval 23-szor kell megszorzni :) (remelem erthetoen magyaraztam)
0

Ugy kell hogy pl van az hogy 6*10 a 23.-on es a 10-et onmagaval 23-szor kell megszorozni es meg aztan az erdemenyt hattal is meg kell szorozni :) (remelem erthetoen magyaraztam)
0

7.
1 mol anyagban 6*10²³ db részecske van. Ezt nevezzük Avogadro-állandónak: NA= 6*10²³/mol. Ezenfelül tudni kell a feladat megoldásához, hogy minden anyagnak van egy csak rá jellemző moláris tömege (M-mel jelöljük, ezeket az értékeket a periódusos rendszerben találod).
A kén (S) esetében ez: MS=32 g/mol
Ez azt jelenti, hogy 1 mol (6*10²³ db részecske) kén tömege 32 g. Az 1. kérdésre tehát 32 g a válasz.
A szénre vonatkozóan egyenes arányosságot írunk fel:
6*10²³ db részecske 1 mol anyag
12*10²³ db részecske x mol anyag
x= 12*10²³/6*10²³=2 mol
MC=12 g/mol.
m= 12 g/mol*2 mol= 24 g.
Ha így szimpatikusabb, matematikai formában is megjegyezheted:
n = m/M anyagmennyiség (mol)= tömeg (g)/moláris tömeg (g)

Az 5 mol nátriumatomnál használjuk ezt a képletet:
n=5 mol
M=23 g/mol
m=?
n = m/M ⇒ m=M*n=23 g/mol*5 mol=115 g.
Ugyanezzel módszerrel lehet számolni a kalciumnál.

8.
Ismét a 7. feladatban felírt képletet használjuk:
m=32 g/mol
MS=32 g/mol
n=?
n = m/M= 32/32= 1 mol.

m=112 g
MFe=56 g/mol
n=?
n = m/M=112/56= 2 mol.
1