Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ohm törvénye

Főoldal » Középiskola » Fizika
504
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

4
Ne már, hogy nem tudsz kivonni meg osztani!
Most komolyan... Sokkal nehezebb matekfeladatokat szoktál kérdezni.

Mondjuk az elsőnél írd le, hogy hol akadtál el.
Módosítva: 6 éve
0

Az 1/c feladat megoldása:
Adatok:
U₀=12V
Rb=0,06Ω
Pö=2·55W=110W (mivel párhuzamosan vannak kötve!)
A körben folyó áram erőssége:
P=U₀·I⇒I=P/U₀=110/12A
A belső ellenálláson eső feszültség (Ub)
Rb=Ub/I⇒Ub=Rb·I=0,06·110/12=0,55V
A Hurok-törvény alkalmazásával:
Uk=U₀-Ub=12V-0,55V=11,45V
-1

A 6-os feladat
A teljesítmény: P=U·I és I=U/R
A teljesítmény másképp felírva: P=U²/R
alakítsuk át
P=U²·1/R innen látszik, hogy ez egy hiperbola képe
0

1/c:
Kellene tudni az ellenállást.
Az egyik izzó ellenállása legyen `R`, azt a teljesítményből a `P=U^2/R` képlettel lehet elvileg számolni. Viszont nem tudjuk a feszültéget sem pontosan...
De az nem is kell. Ugyanis az izzó teljesítményét úgy adják meg, hogy `bb"ha"` 12 voltra kapcsolnád, `bb"akkor"` pont 55 W lenne a teljesítménye. Persze a gyakorlatban nem 12 V lesz a kapocsfeszültség, úgyhogy a teljesítménye nem is pont 55 W, de a különbség nagyrészt elhanyagolható.

Szóval:
`R=U^2/P=12^2/55 Ω=...`
Az izzók párhuzamosan vannak kapcsolva, tehát az eredő ellenállásuk ennek a fele.
Végül a belső ellenállással ezt az eredőt kell feszültségosztóban számolni:
`U_k=U_0·(R//2)/(R//2+R_b)`
0