Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
709
1,
250 g 10%-os HCl oldat semlegesítéséhez, mekkora térfogatú 1 molos NaOH oldat szükséges?
2,
Mekkora térfogatú standard állapotú hidrogén gáz keletkezik, ha 2,7 g alumíniumot sósavba teszünk? standard állapotban a gáz 24,5 dm³/mol
250 g 10%-os HCl oldat semlegesítéséhez, mekkora térfogatú 1 molos NaOH oldat szükséges?
Írd fel a reakciót ionegyenlettel is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1,
250 g 10%-os HCl oldat 250*0,1=25g sósavat tartalmaz.
1 M NaOH 1 mól nátrium-hidroxidot tartalmaz 1 liter (1 dm3) oldat.

NaOH + HCl = NaCl + H2O

Na+ + OH- + H+ + Cl- = Na+ + Cl- + H2O

1 mol HCl 36,5 gramm.
1 mol NaOH 40 gramm.

1 mol HCl 1 mol NaOH-ot közömbösít.
36,5 gramm HCl 40 g NaOH-ot közömbösít.
1 gramm HCl 40/36,5 g NaOH-ot közömbösít.
25 gramm HCl 25*40/36,5 g NaOH-ot közömbösít.

25*40/36,5 g NaOH megfelel 25/36,5 mol NaOH-nak.

Mekkora térfogatú 1 mólos NaOH oldat tartalmaz 25/36,5 mol NaOH-t?

Ha 1000 cm3 (1 dm3) oldat 1 mol-t tartalmaz
akkor X cm3 25/36,5 mol-t.

X= (25/36,5)*1000 = 684,9 cm3

Tehát 250 g 10%-os HCl oldat semlegesítéséhez 684,9 cm3 1 molos NaOH oldat szükséges.

Ellenőrzés:
684,9 cm3 1 molos NaOH oldatban 684,9/1000 mol NaOH van.

1 mol NaOH 1 mol HCl-dal reagál.
684,9/1000 mol NaOH 684,9/1000 mol HCl-dal reagál.

1 mol HCl tömege 36,5 gramm
684,9/1000 mol HCl tömege 36,5*684,9/1000 gramm = 25 gramm (a kiindulási sósav mennyiség.
1

2)
Reakció egyenlet:
2 Al + 6 HCl = 2 AlCl3 + 3 H2

1 mol Al tömege 27 gramm.
0,1 mol Al tömege 2,7 gramm.

2 mol Al-ból 3 mol hidrogéngáz keletkezik.
1 mol Al-ból 3/2 mol hidrogéngáz keletkezik.
0,1 mol Al-ból 0,1*3/2 mol hidrogéngáz keletkezik.

Ha 1 mol standard állapotú hidrogéngáz 24,5 dm3 térfogatú, akkor
0,1*3/2 mol standard állapotú hidrogéngáz 0,1*(3/2)*24,5 dm3 térfogatú, tehát 3,675 dm3.
Módosítva: 6 éve
1