Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1242
100g mészből hány g égetett mész lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:
CaCO3 = CaO + CO2

A mész hevítés hatására bomlik, égetett mész (kalcium-oxid) és szén-dioxid gáz keletkezik.

1 mol mészkő tömege: 40+12+3*16=100 gramm

A reakció egyenlet szerint 1 mol mészkőből 1 mol égetett mész keletkezik.

1 mol CaO tömege: 40+16=56 gramm

Tehát 56 gramm égetett mész keletkezik.
1