Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1122
Kálium-kloridot és nátrium-kloridot tartalmazó porkeverék 2,53 g-ját vízben oldjuk. Ebből az
oldatból feleslegben vett ezüst-nitráttal az összes halogenidiont lecsapjuk: 5,74 g szilárd
anyagot kapunk. Számítsuk ki a kiindulási keverék összetételét mol- és tömegszázalékban!

KCl + AgNO₃ = AgCl + KNO₃
NaCl + AgNO₃ = AgCl + NaNO₃

I. 74,6x+58,5y=2,53g
II. 143,4x + 143,4y = 5,74g

Így próbáltam meg megcsinálni, de nem jön ki valamiért ennek az eredménye.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nekem jónak tűnik az egyenletek felírása.

Mi az, ami neked nem jött ki?

I. 74,6x+58,5y=2,53g
II. 143,4x + 143,4y = 5,74g

Az I. egyenletből kifejezzük y-t:

I. 58,5y=2,53-74,6x
I. y=(2,53-74,6x)/58,5

Behelyettesítjük a II.-be:

II. 143,4x + 143,4 (2,53-74,6x)/58,5 =5,74
Ezt kell x-re kifejezni, majd x eredményével y-t kiszámolni.

(szándékosan nem számolom ki a számok szorzatait, mert nem akarok végtelen tizedes törtekkel számolni, majd a végén).

II. 143,4x + (143,4*2,53/58,5) - (143,4*74,6/58,5)x = 5,74

II. (143,4 - (143,4*74,6/58,5))x + (143,4*2,53/58,5) = 5,74

5,74 - (143,4*2,53/58,5)
x=-------------------------
(143,4 - (143,4*74,6/58,5))

-0,46174
x= ----------
-39,46564

x=0,01170 mol KCl
y=0,02833 mol NaCl

A mol%-os összetétel:
KCl: 0,01170 * 100/(0,01170+0,02833) = 29,23%
NaCl: 100 - 29,23 = 70,77%

A tömeg%-os összetétel:
KCl: 74,6*0,01170 * 100 / (74,6*0,01170+58,5*0,02833) = 34,50%
NaCl: 100 - 34,50 = 65,50%
Módosítva: 6 éve
2