Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos gúla térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
1090
Egy szabályos gúla felszíne 100 cm², az alaplapja 5 cm oldalélű négyzet. Mekkora a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A=T+P
Ebből: T=5 cm×5 cm=25 cm²
A=100 cm², így P=75 cm² lesz
A palást 4 háromszögből áll: így 75/4=18,75 cm² a háromszög területe
Amit úgy számolunk ki: (5×m)/2=18,75⇒m=7,5 cm
V=(T×m)/3=(25×7,5)/3=62,5 cm³
-1