Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2157
Csatoltam képeket.Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

4
Oxigén
--------------------------
Színe: színtelek
Szaga: szagtala
Halmazállapota: légnemű
Előállítása: vízbontással
Kémiai részecskéinek neve: ion
Képlete: O2

Anyag neve fluor
------------------------------
Moláris tömege 38g
Képlete: F2

A Molekula
----------------------
Két vagy több atomból álló semleges anyagi részecskék, melyekben az atomokat erős kovalens kötés kapcsolja össze

Ion és atom
-----------------------
az atom: semleges töltésű kémiai részecske.

az ion: töltéssel rendelkező kémia részecske.

Atom: proton szám= elektron szám

Az ionban, különböznek..itt függ a töltéstől: kationokban nagyobb a p. szám mint az e. szám..

Közös: mindkettőben ugyanannyi proton van (azonos a rendszámuk)

Hidrogén
Két tulajdonsága: színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten gát halmazáll.
Képlete:H2

Szén-dioxid
Két tulajdonsága: nem gyúlékony, enyhén savas
Képlete:CO2

Nátriumatom és Nátriumion
------------------------------------------------
A nátrium atom semleges. Az elemek semlegesek, mert pont annyi + töltés (proton) van benne, mint '-' töltés ( elektron) . Egy nátrium atomban 11 proton és 11 elektron van.


A nátrium ion egyszeres pozitív töltésű, mert úgy keletkezik, hogy lead egy elektront. Ekkor tehát az atommagban 11 proton marad, de már csak 10 elektron kering körülötte.

Klóratom
Elektron : 17
Pronton: 17
1 mól: 71 g.


Kloridion
Elektronszám: 18
Protonszám: 17
1 mól : 35,5 g

2 részletbe küldöm :)
1

Magnézium : fém
Szén-dioxid, Hidrogén-Clorid: kovalens k.
Nemfém: Oxigén
Kálcium oxid. ionoskotes


1

1.
Amikor az oxigén tulajdonságairól beszélünk, akkor az oxigén gázra gondolunk. A kémiai részecskéinek neve: molekula (főleg, ha O2-t írunk).

2. Nem a fluor. A fluor halványsárga színű, a klór sárgás zöld.
Tehát a megoldás:
a) klór
b) Cl2
c) 2 * 35,5 = 71 gramm

4.
Atomokból anionok is keletkezhetnek, tehát az atomok és ionok egymástól a töltésükben és az elektronjaik számában különböznek.

7.
1 mól klóratom tömege helyesen 35,5 gramm (a 71 g az 1 mól klórmolekula tömege).

8.
A vegyület
alkotó ionjai: Ca2+ ; F-
képlete: CaF2
neve: kalcium-fluorid
tömege: 40+2*19=78 gramm

A vegyület
alkotó ionjai: Mg2+ ; O2-
képlete: MgO
neve: magnézium-oxid
tömege: 24+16=40 gramm

A vegyület
alkotó ionjai: Na+ ; O2-
képlete: Na2O
neve: nátrium-oxid
tömege: 2*23+16=62 gramm

A vegyület
alkotó ionjai: K+ ; Cl-
képlete: KCl
neve: kálium-klorid
tömege: 39+35,5= 74,5 gramm
Módosítva: 6 éve
2

9. helyesen
ELEMEK************VEGYÜLETEK
fém*** nemfém*** ionvegyület*** kovalens vegyület
a) g)*** d) f)******* e) h)********** b) c)

10.
Az ionkötés különböző atomok között, teljes elektron átmenettel kialakuló kémiai kötés. Az ionkötést az ellentétes töltésű ionok közötti vonzás tartja fenn.

11. Képletek jelentése
NH3

ammónia
ammónia molekula
1 darab ammónia molekula
1 mol ammónia
6*1023 db ammónia molekula
17 gramm ammónia

CaO
kalcium-oxid
1 darab kalcium-oxid részecske
1 mol kalcium-oxid
6*1023 db kalcium-oxid részecske
56 gramm kalcium-oxid

12.
a) 2 Na
b) 1/3 Cl2 vagy 1/3 Cl
c) 0,5 H2O
d) 3 MgO

13.
Név: oxigén
jel: O2
anyagmennyiség: 3 mol
részecskeszám: 3*6*1023 db
tömeg: 96 g

Név: ammónia
jel: NH3
anyagmennyiség: 2 mol
részecskeszám: 2*6*1023 db
tömeg: 34 g

Név: szén-dioxid
jel: CO2
anyagmennyiség: 0,5 mol
részecskeszám: 3*1023 db
tömeg: 22 g

14.
a) Mg -> Mg2+ + 2e-
b) Cl + e- -> Cl-

15.
Az argon atom elektronszerkezete (2,8,8)
Tehát minden olyan atom, amelyik 1,2 elektron leadásával vagy 1,2 elektron felvételével ilyen szerkezetű lesz.
K+; Ca2+; S2-; Cl-
Módosítva: 6 éve
1