Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1937
Valaki tudna segíteni ezekben a feladatokban?
d) 200g 50%-os sóoldathoz 300g 40%-os sóoldatot adunk. Milyen töménységű oldatot kapunk?
e) 240g 85%-os kensavat mennyi 55%-os kénsavval kell keverni hogy 73%-os kensavat kapjunk?
f) 200g 30%-os sóoldatot mennyi 36%-os sóoldattal kell keverni, hogy 34%-os sóoldatot kapjunk
g) Mennyi 75%-os és mennyi 25%-os salétromsavat kell összekevernünk,hogy 300g 45%-os oldatot kapjunk?


Tudom ez így elég sok, de hatalmas segítség volna ha tudnátok nekem ebben segíteni!
Kérlek titeket hogy tablázattal és egyenlettel porbáljátok leírni nekem!
Köszönöm!♥️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a ) 200 g -> 50% -> 50/100*200 g benne a só

300 g -> 40% -> 40/100*300 g benne a só

_____________________________________

200+300=500 g -> x % -> x/100*500 g benne a só


Összeöntjük az első kettőt, megkapjuk a harmadikat:


50/100*200+40/100*300=x/100*500 /*100

50*200+40*300=500x

10000+12000=500x

24000=500x

x=48


Tehát a keletkezett oldat 48%-os lesz.


b) 40*85 + x*55 = (240+x)*73

20400 + 55x = 17520 + 73x / -55x

20400 = 17520 + 18x / -17520

2880 = 18x / :18

160 = x


Tehát 160 g 55%-os kénsavval kell összekeverni! :)

c ) 200*0,30+x*0,36=(200+x)0,34

60+0,36x=68+0,34x

0,02x=8

x=400

400g-ot

d) 0,75x+0,25*(300-x)=0.45*300
0.75x+75-0.25x=135
75+0.5=135 /-75
0.5x=60 /:0.5
x=120

120 g 75%-os és 180 g 25%-os kell.


0