Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1038
Egy homokkal megrakott lapátot két kézzel tartunk egyensúlyban. A lapáton lévő homok tömege 10kg. Melyik kezünkkel mekkora és milyen irányú erőhatást kell kifejtenünk a lapát 140 cm hosszú nyelére, ha a két kezünk távolsága 100 cm, és az egyik kezünk a 140 cm hosszú nyél végén van, a nyél másik végi a lapát fejének közepéig ér?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
·Ábra nélkül kicsit nehezebb elképzelni!
A rúd (lapát) egyik végén a homok súlya (G)=100N van. A lapát másik végén az én általam kifejtett izomerő, jelöljük F₁-el A másik kezünk erejét F₂-vel
Az erőkarok a következők, ha a másik kezemnél (F₂ )-nél veszem föl praktikusan a forgáspontot, ami a lapát végétől 1m-re van a feladat szerint.
A homok súlyának karja: 0,4m
Az egyik kezem (F₁) erőkarja 1m
A másik kezem erőkarja 0m, mert ide veszem föl a forgáspontot.
Írjuk föl a forgatónyomatékok egyensúlyát!
G·0,4m=F₁·1m (méterrel egyszerűsítsünk!)
100N·0,4=F₁
40N=F₁ (az egyik kezünk ereje, ez van távolabb a homoktól, ezért ez fejt ki kisebb erőt)
A másik kezem ereje F₂=100N-40N=60N
A kezünk által kifejtett erőhatások ellentétesek. A lapát végénél lefelé mutató, a lapát végétől 1m-re, ahol a másik kezem fogja, ott felfelé (tartom a lapátot) mutató
Módosítva: 6 éve
0