Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometrikus egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
Oldja meg az egyenletet a valós számok halmazán!
sin4x=1-2sin²x

Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
sin(4x) = 1-2sin(x)2
2sin(2x)cos(2x) = 1-2sin(x)2
2sin(2x)(1-2sin(x)2)=1-2sin(x)2
2sin(2x)-4sin(2x)sin(x)2=1-2sin(x)2
2sin(2x)(1-2sin(x)2)=1-2sin(x)2
2sin(2x)(1-2sin(x)2)-(1-2sin(x)2)=0
(1-2sin(x)2)(2sin(2x)-1)=0
cos(2x)(2sin(2x)-1)=0
Akkor 0 ha az egyik tag 0 -->
1.: cos(2x)=0
x1=π/4+(kπ)/2 /k∈Z/

2.: 2sin(2x)-1=0
x2=π/12 + kπ /k∈Z/
x3=5π/12 + kπ /k∈Z/

Ennek a háromnak az uniója pedig a megoldás:
x1 = π/12 + (kπ)/3
x2 = π/4 + (kπ)/2
/k∈Z/

Felhasznált azonosságok:
sin(2t)=2sin(t)cos(t)
cos(2t)=1-2sin(t)2

:)
Módosítva: 6 éve
1