Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek valaki:(

Főoldal » Középiskola » Kémia
612
6. Valamely alkil-amin moláris tömege 73 gramm/mol. Mi az összképlete?

31. Az aminok rendűsége mit jelent és egy-egy példát írj!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, segíts, Kerlek
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
6.
Alkil-amin azt jelenti, hogy lehet R-NH2 elsőrendű, R-NH-R másodrendű és R2-N-R harmadrendű amin (fél válasz a 31-es kérdésre is.)

Az alkil csoport általános képlete:
CnH2n+2 lenne egy általános, nyílt láncú alkán CH3-(CH2)n-CH3 alapján.

1 hidrogén hiányzik, így kapcsolódik a nitrogénhez, tehát CnH2n+1 lesz az alkilcsoport összegképlete (ha telített az alkil csoport).

Telítetlen esetén (CnH2n az általános alkén képlete) már 2 hidrogén hiányzik:
CnH2n-1 lesz az alkil csoport általános képlete.


Elsőrendű amin esetén (az NH2 bevisz 2 hidrogént) CnH2n+3 N lesz az amin általános képlete.

Másodrendű amin esetén (az NH bevisz 1 hidrogént, és a 2 alkil csoport miatt 2n szén és 2(2n+1)+1 hidrogén van. A +1, amit bevisz az NH) C2nH2(2n+1)+1 N lesz az amin általános képlete.

Harmadrendű amin esetén 3 alkil csoport van és a N nem visz be H-t:
C3nH3(2n+1) N lesz az amin általános képlete.

n egész szám (atomok darabszámát jelöli):

Számoljuk ki a 3 egyenletet n-re:
1.
CnH2n+3 N

n*C+(2*n+3)*H+N = 73 g/mol

C:12,01
H:1,01
N:14,01

n*12,01+(2*n+3)*1,01+14,01=73
n*12,01+2,02*n+3,03+14,01=73
14,03*n=73-14,01-3,03
14,03*n=55,96
n=3,99 (kb. 4)

2.
C2nH2(2n+1)+1 N

2*n*C+(2*(2*n+1)+1)*H+N = 73 g/mol

2*n*12,01+(4*n+2)+1)*1,01+14,01=73

24,02*n+4,04*n+3,03+14,01=73
28,06*n=73-3,03-14,01
28,06*n=55,96
n=1,99 (kb. 2)

3.
C3nH3(2n+1) N

3*n*C+3*(2*n+1)*H+N=73

3*n*12,01+3*(2*n+1)*1,01+14,01=73

36,03*n+3,03*(2*n+1)+14,01=73
36,03*n+6,06*n+3,03+14,01=73
42,09*n=73-3,03-14,01
42,09*n=55,96
n=1,33
ez nem egész szám, tehát R3-N harmadrendű amin nem lehet 73 g/mol tömeggel.

1.
n=4
C4H11 N


2.
n=2
C4H11 N

Valamilyen elsőrendű (például: n-butil-amin) vagy másodrendű amin (például: metil-n-propil-amin, metil-izopropil-amin, dietil-amin) lehet.


Nézzük meg azt, amikor az alkil lánc telítetlen (CnH2n-1).

Elsőrendű amin esetén (az NH2 bevisz 2 hidrogént) CnH2n+1 N lesz az amin általános képlete.

n*12,01+1,01*(2*n+1)+14,01=73
n*12,01+2,02*n+1,01+14,01=73
14,03*n=73-1,01-14,01
14,03*n=57,98
n=4,13 (nem egész szám, tehát telítetlen amin, például: CH3-CH=CH-CH2-NH2 NEM lehet.)




31.
Lásd az előző példákat, és harmadrendű amin például:
trimetil-amin, trietil-amin
Módosítva: 6 éve
1