Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek, segítség a házimban! Köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
559
Feladat: Egy háromszög belső szögeinek aránya 11:12:13. Határozzuk meg a háromszög belső és külső szögeit.

Tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege egyenlő 180 fokkal.
Vagyis:
11x + 12x + 13x = 180
36x = 180
x = 5

11*5 = 55 (legyen ez alfa szög)
12*5 = 60 (legyen ez béta szög)
13*5 = 65 (legyen ez gamma szög)

A háromszög bármelyik külső szöge egyenlő a vele nem szomszédos két belső szög összegével.
Vagyis:

Alfa' = béta + gamma
Alfa' = 60 fok + 65 fok
Alfa' = 125 fok

Béta' = alfa + gamma
Béta' = 55 fok + 65 fok
Béta' = 120 fok

Gamma' = alfa + béta
Gamma' = 55 fok + 60 fok
Gamma' = 115 fok

Jó így a feladat? Ha nem, akkor hol rontottam el? Köszönöm előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, Matematika, házi, háromszög, szögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Én átnéztem, és nekem jónak tűnik.
0