Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása a feladatnak ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
100,0 cm3 kálium-nitrát oldatot készítünk, mely 9 m/m%-os. Hogyan járjunk el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Négyjegyű függvénytáblázat 303. oldal 19.6 táblázat alapján:
8 tömeg%-os KNO3 sűrűsége: 1,049 g/cm3
10 tömeg%-os KNO3 sűrűsége: 1,063 g/cm3

A 9%-ost lineáris interpolációval kapjuk meg.
10-8=2 tömeg% változáshoz 1,063-1,049=0,014 g/cm3 sűrűség változás tartozik, 1 tömeg% változáshoz a fele: 0,007 g/cm3.

A 9 tömeg%-os KNO3 oldat sűrűsége: 1,049+0,007=1,056 g/cm3.

100,0 cm3 KNO3 oldat tömege:
100,0 cm3 * 1,056 g/cm3 = 105,6 gramm.

9 m/m%-os oldat jelentése:

9 gramm KNO3
----------------------- *100 = 9 m/m%
100,0 gramm Oldat

X gramm KNO3
----------------------- *100 = 9 m/m%
105,6 gramm Oldat

X= [(9 m/m%) / 100 ] * 105,6 gramm = 9,504 gramm KNO3

Tehát 100,0 cm3 9 m/m%-os KNO3 oldat készítéséhez 9,504 gramm KNO3 és (105,6-9,504)=96,096 gramm víz szükséges.

(A gyakorlatban 100,0 cm3-es mérőlombikba bemérünk 9,504 gramm KNO3-ot, a KNO3-hoz vizet adunk és feloldjuk, majd a lombikot vízzel jelig töltjük, és az oldatot homogenizáljuk.)
Módosítva: 6 éve
1