Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása a feladatnak ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1349
Mekkora tömegű 100 mól 2,5 n/n%-os nátrium-hidroxid oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2,5 n/n%-os nátrium-hidroxid oldat jelentése:
n(NaOH)*100/[n(NaOH)+n(H2O)]=2,5%

100 mól az oldat mennyisége, tehát ez az össz mólszám: n(NaOH)+n(H2O).

n(NaOH)*100/100 mol=2,5%
n(NaOH)=2,5 mol
n(H2O)=100-2,5=97,5 mol

M(NaOH)=40 g/mol
M(H2O)=18,02 g/mol

a 100 mól 2,5 n/n%-os NaOH oldat tömege:
40 g/mol*2,5mol + 18,02g/mol*97,5mol=100g+1756,95g=1856,95 gramm
Módosítva: 6 éve
1