Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromágneses indukció

Főoldal » Általános iskola » Fizika
375
Egy transzformátor szekunder feszültsége 24V, szekunder áramerőssége 2A, szekunder menetszáma 200 menet. A primer feszültség 240V. Mekkora a primer menetszám, a primer áramerősség és mekkora teljesítménnyel működik ebben az esetben a transzformátor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
··Használt összefüggések
1. Np/Nsz=Up/Usz (a "p" és "sz" alsó indexek)
2. Up·Ip=Usz·Isz
Behelyettesítem az adatokat az (1)-be , Kifejezve az Np-t!
Np=240V·200/24V=2000 a primer menetszáma
Behelyettesítem az adatokat (2)-be, kifejezem Ip-t
Ip=24V·2A/240V=0,2A a primer áram
A teljesítmény (vagy a primer, vagy a szekunder kört számolom, mivel nincs veszteség a két oldal egyenlő.
P=Usz·Isz
P=24V·2A=48V·A=48W


0