Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldása a feladatnak ?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1026
1,00 dm3 vízben feloldunk 367,5 dm3 standardállapotú hidrogén-klorid gázt. Hány n/n% hidrogén-kloridot tartalmaz az így nyert oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
367,5 dm3 HCl gáz móljainak száma standard állapotban (azaz 25 fokon, légköri nyomáson) :

Az általános gáztörvényből:
p*V=n*R*T

Mindent SI alap egységben kell beírni:

n=p*V/(R*T)=(101325 Pa * 0,3675 m3)/(8,314 J/(mol*K) * 293,15 K)=15,28 mol

1,00 dm3 víz móljainak száma (sűrűség 1 g/cm3):

1,00 dm3= 1000 cm3=1000 gramm
M(H2O)=18,02 g/mol
n(H2O)=1000 g / 18,02 (g/mol) = 55,49 mol

n/n% jelentése:
sósav móljainak száma*100/ összmólszám

n/n%(HCl)=15,28 mol *100 / (15,28mol+55,49mol)=21,59 n/n%
Módosítva: 6 éve
1