Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi lesz az utolsó számjegy

Főoldal » Középiskola » Matematika
1152
Valaki segítene ebben a feladatban? Hasonloan kéne leirni, mint órán (csatolok képet) ,de az a baj, hogy azt se annyira nagyon értem :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két különböző feladat van a két képen; amit írtál, ott azt bizonyítottátok, hogy az adott szám osztható 3-mal.

Az ilyen feladatoknál fel kell írni az első néhány tagot (amíg ismétlődést nem kapunk):

2¹=2, 2-re végződik
2²=4, 4-re végződik
2³=8, 8-ra végződik
2⁴=16, 6-ra végződik
2⁵=32, 2-re végződik, és innen mindig ismétlődni fog a végződés, mert gyakorlatilag ahogy növeljük a kitevőt, 2-vel szorzunk, és a végződéseket is 2-vel szorozzuk: 2*2=4, 4*2=8, 8*2=16, 6*2=12, 2*2=4, ..., mivel a "ciklus" 4 hosszú, ezért ezt a következtetést tudjuk levonni; ha a kitevő:
4-gyel osztható, akkor a hatvány 6-ra végződik
4-gyel osztva 1 maradékot ad, 2-re végződik
4-gyel osztva 2 maradékot ad, 4-re végződik
4-gyel osztva 3 maradékot ad, 8-ra végződik

Mivel a 100 4-gyel osztható, ezért 2¹⁰⁰ utolsó számjegye 6 lesz.

A többit ugyanígy kell.
0