Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
969
Három barát nyáron limonádét árul. Három liter limonádéban fél kg citrom (350 Ft/kg), 40 dkg narancs (400 Ft/kg) és 20 dkg cukor (280 Ft/kg) van. A vizet otthonról hordják ingyen.
a, Mennyi lesz a nyereségük 3 liter limonádé eladása után, ha 2 dl-t 100 Ft-ért adnak
b, legalább hány pohár limonádét kell eladniuk ahhoz,hogy a nap végén 15.000 Ft nyereségük legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,
Limonádé 3 kg-ba: fél kg citrom:350/2=175 Ft
40 dkg narancs:(400×40)/100=160 Ft
20 dkg cukor:280/5=56 Ft
Így összesen 3 l-be: 175+160+56=391 Ft
2 dl-t 100 forintért adnak akkor 3litert 1500 forintért adnak
Így a nyereség:1500-391=1109 Ft
b,
3 literért a nyereség: 1109Ft
x literért a nyereség: 15000 Ft
x=13,526 liter ×5=67,628 pohár kerekítve 67 pohárt kell legalább eladniuk.

-1