Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
391
. Egy tábla étcsokoládé 9 dkg-os. A tájékoztatójában azt írják, hogy 32% mogyorót tartalmaz. Hány g mogyoró jelent ez? Hány g a tiszta csokoládét tartalmaz?
2. Készítsünk 2dl 15,0%-os vaníliáscukor oldatot. Egy csomag cukor 0,010 kg. Hány csomag cukrot kell felhasználnom ehhez?

3. Készítsünk 500 cm30,1 mólos koncentrációjú NaOH oldatot! Hány gramm NaOH –t kell bemérnem?
4. Számítsuk ki az Al2(SO4)3.18 H2O moláris tömegét!
5. 19.50 gramm AgNO3 van az üvegben.
a.) Hány cm3 15 m/m % -os oldatot tudok belőle készíteni?
b.) Hány cm3 0.2 mólos oldatot tudnék belőle készíteni?


Ezeknek szeretném kérni a megoldását és ha lehet magyarázatot is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Légyszi gyorsan ha érted írd le nekem
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1,
9 dkg×0,32=2,88 dkg=28,8 g mogyorót és 90-28,8=61,2 g tiszta csokoládét tartalmaz
Csak az elsőt tudtam.
-1

2.
Fel kell tételeznünk, hogy az oldat sűrűsége 1 g/cm3, (mivel nincs megadva).
Ebben az esetben a 2 dl=200 ml=200 cm3 oldat tömege 200 gramm.

200 gramm 15%-os oldatban 200*0,15=30 gramm vaníliás cukor van.
Ha egy csomag 0,010 kg=10gramm, akkor 30 grammhoz 3 csomag kell.

3.
0,1 mólos NaOH oldat azt jelenti, hogy 1 liter=1 dm3=1000 cm3 oldatban 0,1 mol NaOH van.

1000 cm3 oldathoz 0,1 mol NaOH kell,
500 cm3-hez a fele, 0,05 mol.

1 mol NaOH 40 gramm.
0,1 mol NaOH ennek a tizede, 4 gramm.
0,05 mol NaOH ennek a fele, 2 gramm.

Tehát 2 gramm NaOH kell 500 cm3 0,1 mólos NaOH oldat készítéséhez.

Ellenőrzés:
0,05 mol / 0,5 dm3 =0,1 mol/dm3

4.
Meg van adva a képlet, tehát a periódusos rendszerből az atomtömegek és a képletben megadott arányok alapján össze kell azokat szorozni, majd összeadni.

Például az Al jelent 1 db alumínium atomot, de jelent 1 mol alumíniumot és 27 gramm alumíniumot is.

Ez alapján:
Al: 26,98 g/mol
S: 32,07 g/mol
O: 16,00 g/mol
H: 1,01

3 szulfát van, ez 3 kénatomot és 4*3=12 oxigén atomot jelent.
18 H2O azt jelenti, hogy 1 mol vízmentes alumínium-szulfát 18 mol kristály vízzel képez kristályt.

A víz moltömegének 18-szorosát ezért hozzá kell adni a vízmentes alumínium-szulfát móltömegéhez.

M(Al2(SO4)3 . 18 H2O)=
2*26,98+3*32,07+12*16,00+18*2*1,01+18*16,00 = 666,53 g/mol az Al2(SO4)3 . 18 H2O moláris tömege.

5.
a)
Az oldat sűrűségét a négyjegyű függvénytáblázatból néztem ki. 19.6-os táblázat 303. oldal. 1. oszlop

14 m/m% 1,128g/cm3
16m/m% 1,150 g/cm3

A 15%-oshoz lineárisan interpolálni kell.
16-14=2 m/m% változáshoz 1,150-1,128=0,022 g/cm3 sűrűség változás tartozik.
Akkor 1 m/m% változáshoz a fele, 0,011 g/cm3.

A nagyobb koncentráció felé nő a sűrűség, tehát a kapott változást a kisebbhez hozzá kell adni:
1,128+0,011=1,139 g/cm3 a 15 tömeg%-os ezüst-nitrát oldat sűrűsége.

15 m/m%-os (tömeg%-os) oldat azt jelenti, hogy 100 gramm OLDATBAN 15 gramm oldott anyag van.

Tehát 15 gramm ezüst-nitrátból 100 gramm oldat készíthető.
1 gramm ezüst-nitrátból 100/15 gramm oldat készíthető. (Egyenlet, mindkét oldalt osztottam 15-tel).
19,50 gramm ezüstnitrátból 19,50*100/15 gramm=130 gramm oldat készíthető.

Sűrűség (g/cm3) mértékegysége alapján a képlet: tömeg/térfogat.
Tehát a térfogat=tömeg/sűrűség.

A számolt sűrűséggel ez 130 g / 1,139 (g/cm3) = 114,1 cm3

b)
0,2 mólos ezüst-nitrát oldat jelentése, 1 liter=1dm3=1000 cm3 oldatban 0,2 mol AgNO3 van.

Az ezüst-nitrát móltömege a periódusos rendszer atomtömegei alapján:
M(AgNO3)=107,87+14,01+3*16,00=169,88 g/mol

0,2 mol= 0,2*169,88 (g/mol)=33,976 gramm

A 15%-os oldat körülbelül 5-ször töményebb, mint a 0,2 mólos, (19,50g/114,1cm3)/(33,976g/1000cm3)=5,03 tehát a 0,2 mólosat el tudjuk készíteni a 15%-osból hígítással.

Az ezüst-nitrát mennyisége nem változik.

Felhasználhatjuk az a) pontban számolt adatokat.

114,1 cm3 oldatban van 19,50 gramm ezüst-nitrát.

Ez az oldat (19,50 g/ 169,88 (g/mol)) / 114,1 cm3 *1000 = 1,00602 mólos

*1000, mert az 1000 cm3-ben levő mennyiség adja meg a mól koncentrációt.

A 15%-os oldatot 1,00602/0,2=5,03-szorosára kell hígítani.

114,1 cm3 * 5,03=573,9 cm3 0,2 mólos oldat készíthető.

Ellenőrzés:
(19,50 g / 169,88(g/mol)) / 573,9 cm3 *1000=0,2 mol/dm3
Módosítva: 6 éve
1