Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segíts a házimban, kérlek! Köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
907
Feladat: Egy háromszög két belső szögének nagysága 23,5 fok és 114,6 fok. Határozzuk meg a háromszög 3. belső szögét és a külső szögeket!

A rajzon látható alfa szög 23,5 fok, a béta szög 114,6 fok. Kérdés, hogy mennyi a gamma szög...
Tudjuk, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok.

Vagyis:
23,5 fok + 114,6 fok + gamma = 180 fok
138,1 + gamma = 180 fok
Gamma = 180 fok – 138,1 fok
Gamma = 41,9 fok

A háromszög bármelyik külső szöge egyenlő a vele nem szomszédos két belső szög összegével.
Vagyis:
Alfa' = béta + gamma
Alfa' = 114,6 fok + 41,9 fok
Alfa' = 156,5 fok

Béta' = alfa + gamma
Béta' = 23,5 fok + 41,9 fok
Béta' = 65,4 fok

Gamma' = alfa + béta
Gamma' = 23,5 fok + 114,6 fok
Gamma' = 138,1 fok

Jó ez így? Ha nem, akkor mit és hol rontottam el? Köszönöm előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, Matematika, házi, háromszög, szögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Én átnéztem és jól csináltad.
-1

Bocs, de a háromszög külső szöge az oldal meghosszabbításának a szomszédos oldallal bezárt szöge. Ezért javítanod kell.
0

Csatoltam képet. Mintának küldtem! A számításod jó, de az ábrán a külső szöget eltévesztetted. Javítsd kérlek. Az teljesen igaz, hogy a külső szög a két nem mellette levő belső szög összegét éri.
Módosítva: 6 éve
0

Csatoltam képet. Bocs, hogy részletekben küldöm. Ugye így már OK?
Módosítva: 6 éve
1