Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Himnusz elemzés

2226
Sziasztok! Elemeznem kell holnapra a Himnuszt de fogalmam sincs hogyan kezdjek hozzá. Nem szeretnék nagyon hosszú elemzést írni de rövidet sem. Tudna segíteni valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1

A himnusz valójában egy lírai műfaj, kérés fogalmazódik meg benne, imaszerű, magasztos költemény. Kölcsey a műben Istenhez könyörög, a segítségét kéri. Szerkezete követi a himnuszok hagyományos szerkezetét: kérés – indoklás – kérés. Keretes szerkezetű, mellyel nyomatékosít a költő. A kezdő és záró versszak azonban nem teljesen azonos. Az elején még csak áldást kér Istentől, a végén viszont szánalmat, már elveszti a reményt.
Az 1. versszakban található a kérés, a második rész pedig indokolja azt: azért kell az áldás, mert a magyarok eddig szenvedtek. Igaz, a magyarság bűnt követett el, de már kijavította a hibát, „megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt!”. A bűnhődést a kereten belül támasztja alá: ezen belül az első egység a 2. és 3. versszak. Ez azt írja le, mikor Isten még szerette ezt a népet, ekkor jó dolgokkal látta el őket (haza, jólét, dicsőség). A 4., 5. versszak azonban a szenvedéseket közli. A hangvétel is megváltozik a „Hajh” kötőszóval, a büntetéseket, pusztításokat, vereségeket sorolja fel. Majd a következő két versszak a jelennel foglalkozik, a bűnök következményeivel: az üldözöttséget, a haza hiányát mondja el, amit egy pardoxonnal érzékeltet („nem lelé honját a hazában”) – nem érezheti otthon magát a magyar Magyarországon. A 7. versszak tele van a múlt és a jelen közötti ellentétekkel: a múlt pozitív volt, de a jelen szörnyű. Majd levonja a következtetéseket: „szabadság nem virúl a holtnak véréből” – hiába haltak meg annyian a hazáért, nem ért semmit, nincs szabadság.
Az utolsó versszak lezárja a verset: csak az az esélye van az országnak, ha Isten megszánja, hisz a magyarok bűne az, hogy nem becsülték egymást és a hazát.
A versben nagy szerep jut az ellentéteknek. Ez a versszakok felépítésénél is megfigyelhető: a 4. versszak a tengely, az ezt megelőző versszakok ellentétes tartalmúak a 4. utániakkal. A történelmi utalások között ellentétes párhuzam (khiazmus) vonható: Kárpát bérce – bércre hág; legyőzött török – győzedelmeskedő ozmánok; idilli táj – pusztuló ország.
A vers a klasszicista kezdet után egyre szenvedélyesebbé, romantikussá válik. A magyarok megbűnhődtek már bűneikért, sőt még a jövőért is, Isten ismét kegyeibe fogadhatná őket. A Himnusz – bár Kölcsey saját érzéseit fogalmazta meg benne – a nemzet egyik jelképévé vált.

Forrás: kidolgozott tételek 2010 | Érettségi

A lényeg szerintem ebben van, azonban ezt tekintsd egy alapnak! Hasonlóképp építsd fel.
Tanàrom szerint mindig így érdemes elemezni:
Keletkezés helye,ideje:
Témàja:
Cim:
Szerkezet:
Remélem valamelyest tudtam segíteni :)
1