Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!! Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2244
1. Két szám aránya 2:5 A két szám összege 28-cal több, mint a nagyobb és a kisebb szám különbsége. Melyek ezek a számok?
2. Két gépsoron összesen 840 db alkatrész készült. Az egyik soron készült alkatrészek 15%-a, a másikon készültek 8%-a volt hibás. Összesen 98db hibás alkatrész készült. Hány db jó alkatrészt készítettek külön -külön az egyes gépsoron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,
Kisebb szám 2x
Nagyobb szám: 5x
Összegük: 7x
Különbségük: 5x-2x=3x
3x+28=7x
28=4x
x=7⇒így 2x=14 és 5x=35 14 és 35 ezek a számok
2,
1.sor x db
2.sor: 840-x db
1. soron a hibás: 0,15x db
2.soron a hibás: (840-x)×0,08 db
Összesen a hibás: 0,15x+(840-x)×0,08=98
Ebből következik hogy x=440
Így 440 és 840-440=400 alkatrészt készítenek.
-1