Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kanyarodás-tapadási surlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
771
A 3200 kg tömegű jármű 80m sugarú kanyarhoz közeledik. Mekkora lehet a jármű maximális sebessége, ha a tapadási súrlódási együttható a jármű éa a talaj között 0,32?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
··Adatok:
μ=0,32
m=3200kg
r=80m
A súrlódási erő=a centripetális erővel
F(surlódási erő)=F(centripetális)
μ·m·g=m·v²/r
m-el tudok egyszerűsíteni (Tehát a sebesség itt nem függ a tömegtől!)
rendezve az egyenletet:
r·μ·g=v²
80m·0,32·10m/s²=v²
256m²/s²=v²
gyököt vonok!
v=16m/s
A jármű egy 80m-es sugarú kanyarba maximum 16m/s, azaz 57,6 km/h sebességgel hajthat be, ha a surlódási együtthatója 0,32, ha nem akar kicsúszni a kanyarban!
0