Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.osztály, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1230
Egy kerékpárbelsőben mért túlnyomás 50 kPa 15 C-on. A napra kitett gumibelső térfogata 5%ékal növekszik, a túlnyomás a tömlő belsejében pedig 60 kPa-ra nő meg. A külső légnyomás 100 kPa. Mennyivel változott meg a tömlőben lévő levegő hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A túlnyomás úgy fogható fel, hogy a külső légnyomáshoz hozzá kell adni a túlnyomást, s ez adja meg a nyomást.

így az állapotjellemzők
az első állapotra
`p_0=p_k+p_("túlnyomás"1)"; "V_0;" "T_0`
a második állapotra
`p_1=p_k+p_("túlnyomás"2)"; "1.05*V_0;" "T_1`

így

`((p_k+p_("túlnyomás"1))*V_0)/T_0=((p_k+p_("túlnyomás"2))*1.05*V_0)/T_1`
`T_1=(1,05*(p_k+p_("túlnyomás"2))*T_0)/(p_k+p_("túlnyomás"1))`
0