Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
807
Az oxigén molekula jellemzése:

Hány atom építi fel?
Milyen kötés található az atomok között?
Az oxigén fizikai tulajdonságai:

színe:
szaga:
halmazállapota:
polaritása:
oldhatósága:
Kémiai tulajdonságai: (Egyenleteket kérek!)

reakció hidrogénnel:


reakció szénnel:


reakció magnéziummal:


Előállítása: (1 példát kérek egyenlettel)



Felhasználása: (3 példa)



Allotróp módosulat fogalma:





Mi a szerepe az ózonpajzsnak? (1 mondatban)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oxigén molekula jellemzése:

Hány atom építi fel? 2
Milyen kötés található az atomok között? kettős, kovalens
Az oxigén fizikai tulajdonságai:

színe: színtelen
szaga: szagtalan
halmazállapota: gáz
polaritása: apoláros
oldhatósága: vízben rosszul oldódik
Kémiai tulajdonságai: (Egyenleteket kérek!)

reakció hidrogénnel: 2 H2 + O2 = 2 H2O

reakció szénnel: C + O2 = CO2 tökéletes égés esetén

reakció magnéziummal: 2 Mg + O2 = 2 MgO


Előállítása: (1 példát kérek egyenlettel)

2 KMnO4 + 5 H2O2 + 3 H2SO4= 2 MnSO4 + K2SO4 + 5 O2 + 8 H2O

Kálium-permanganát + hidrogén-peroxid (savas közegben)


Felhasználása: (3 példa)
orvosi gáz lélegeztetéshez, hegesztéshez, acél gyártás nyers vasból

Allotróp módosulat fogalma:
Ugyanannak a kémiai elemnek másik molekula szerkezetű vagy kristály szerkezetű formája.
(Az oxigén esetén az ózon.)

Mi a szerepe az ózonpajzsnak? (1 mondatban)
A magas légkörben a Napból érkező UV-sugárzást elnyeli.
Módosítva: 6 éve
1