Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egymásba írt testek

Főoldal » Középiskola » Matematika
883
Egy téglatest köré 5√2 cm sugarú gömb írható. Mekkora a téglatest térfogata,ha két oldallapjának területe 48 cm² és 60 cm²?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az élek hossza x;y;z, ekkor felírható két lap területe:

x*y=48
x*z=60
Azt is érdemes észrevenni, hogy a téglatest köré írható gömb átmérője megegyezik a testátlóval, vagyis a testátló hossza 10√2 cm, azonban, az élek ismeretében ki tudjuk számolni a testátló hosszát:

 x²+y²+z² =10√2

Ennek a három egyenletnek egyszerre kell teljesülnie, így egyenletrendszerbe foglaljuk őket:

x*y=48
x*z=60
 x²+y²+z² =10√2

Az első két egyenletből y=48/x és z=60/x adódik, ezeket beírjuk a harmadikba:

 x²+(48/x)²+(60/x)² =10√2 | négyzetre emelünk, zárójelet bontunk
x²+(2304/x²)+(3600/x²)=200 | legyen x²=t, ekkor
t+(2304/t)+(3600/t)=200 | szorzunk t-vel
t²+2304+3600=200t |összevonás, 0-ra redukálás
t²-200t+5904=0, megoldóképlettel megoldjuk: t₁=164, t₂=36

Mivel t=x² volt, ezért
164=x², erre x= 164 =2* 41  cm adódik, így a másik két él hossza:
y=48/2* 41 =24/ 41 =24* 41 /41 cm
z=60/2* 41 =30/ 41 =30* 41 /41 cm

36=x², erre x=6 cm adódik, tehát a másik két él hossza:
y=48/6=8 cm
z=60/6=10 cm

Tehát két téglatest is kielégíti a feltételeket.
0