Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok tudnátok segiteni nagyon fontos ! :)

1838
Milyen eszközöket nevezünk egyszerű gépeknek?
Mi az emelő?
Mi a feltétele az emelők egyensúlyának?
Mit nevezünk lejtőnek? Miért egyszerű gép a lejtő?
Milyen hajlásszögű lejtőn könnyebb a rajta lévő testet egyensúlyban tartani?
Hogyan érvényesül lejtő alkalmazásakor az energiamegmaradás törvénye?

előre is köszönöm : Csenge
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyszerű gépek olyan eszközök, amelyek (látszólag) megnövelik az ember izomerejét. Valójában nem az "izomerőt" növeljük meg, hanem ezekkel az eszközökkel kisebb erővel, de hosszabb úton tudom ugyan azt a munkát elvégezni.
Az emelő egy rúd, ami egyik pontja (része) körül el tud fordulni. Pl. a mérleghinta; az például a közepén lévő pont (tengely) körül tud elfordulni. Ha a vonalzód alá teszed a ceruzádat, abban a pontban a vonalzód el tud fordulni, ha megnyomod a vonalzó végét.
Az emelő egyensúlyának feltétele, hogy a jobb és bal oldal forgatónyomatéka egyenlő legyen. (Gimnáziumban majd egy kicsit pontosabban (máshogyan) is megfogalmazzátok.
A lejtő egy olyan sík, (síkfelület), ami a vízszintessel valamilyen hegyes szöget zár be. Pl egy deszka lap (ez a sík felület) nekitámasztod a falnak, vagy a lépcső fokra. A lejtő azért egyszerű gép, mert a tárgyak (testek) fölemelésében "segít", könnyíti meg a dolgunkat. Pl. Egy nehéz ládát föl kell emelni a teherautó rakodó felületére. Ezt egy erős ember megfogja és egyből függőlegesen megemeli, akkora erővel, mint a láda súlya, és fölteszi. Ha viszont nem tudja megemelni, mert kevés hozzá az izomereje, akkor nekitámaszt egy deszkát, és azon húzza föl. Ekkor kisebb erő is elég, viszont hosszabb úton kell kifejteni az erőt. (az út itt a deszka hosszával egyenlő)
Minél kisebb a lejtő hajlásszöge, annál könnyebb a testet rajta egyensúlyban tartani
Az utolsó kérdésre már kaptál választ, a miért egyszerű gép a lejtő?-nél. Tehát energiát nem tudok nyerni, (megtakarítani) a lejtővel (egyik egyszerű géppel sem), mert ugyan azt a munkát (energiát) az egyszerű géppel , így a lejtőnél is kisebb erővel ugyan, de hosszabb úton kell kifejteni. Azaz: Függőlegesen fölemelem a terhet a kocsira, akkor nagy erő*kis út, ugyan annyi, mint lejtő esetén kis erő*nagy út!
Remélem tudtam segítséget adni, nem zavartalak még jobban össze!
1