Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika légyszi segítsetek

Főoldal » Középiskola » Fizika
565
Egy 10 dm -es gáztartályban 5 MPa nyomású, 25 °C hőmérsékletű szén-dioxid ( CO, ) gáz van.

Mekkora a gáz tömege?

Mekkora lesz a gáz nyomása, ha a hőmérséklete állandó térfogaton 10 °C-ra csökken?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, sürgős, légyszi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V = 10 dm3 = 10 l
p1 = 5 Mpa = 49,35 atm
T = 25 ⁰C = 298 K
R = 0,08206 l · atm · mol-1 · K-1
n = ?
———————————————
pV=nRT —> n = (pV)/(RT)
n = (49,35 atm · 10 l)/(0.08206 · 298 K)
n = 20,18 mol
Ezt át kell váltani grammba:
1 mol CO2 = 12 + 2·16 = 44 g
Egyenes arányosság:
1 mol —> 44 g
20,18 mol —> x g
x = 44 · 20,18 = 887,92 g

A második kérdénél Gay-Lussac törvényét kell alkalmazni:
p1/T1 = p2/T2

5 Mpa/298 K = p2/283 K
p2 = 4,75 Mpa
0