Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugóállandó

Főoldal » Középiskola » Fizika
1210
Mennyi munkát kell végeznünk a 1600N/m rugóállandójú rugón, ha meg akarjuk nyújtani 5 cm-rel? Mekkora a teljesítményünk, ha ehhez 2s-ra van szükségünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
rugó állandó(D)=1600N/m
megnyúlás(l)=0,05m
W=?
P=?
idő(t)=2s
A megnyújtáshoz szükséges erő:F=D*l=1600*0,05=80N
A munka:W=F*l/2=2Nm=2Joule
A munka képlete a következőképpen származtatható. (A"görbe alatti terület")
Mi itt a görbe?
Az erő és a megnyúlás között egyenes arányosság van, tehát ha ábrázoljuk, akkor egy origóból induló félegyenest kapunk. Itt az egyik érték a 80, a másik pedig 0,05. ez egy háromszög két befogója, tehát egy derékszögű háromszög területét kell kiszámítani. innen a számítás, hogy 80*0,05/2
A teljesítmény:
P=W/t=2J/2s=1J/s=1Watt
0