Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tangens

Főoldal » Középiskola » Matematika
659
Egy téglalap hosszabbik oldalai 35 cm-esek, és 35°-os szöget alkotnak az átlóval. Mekkorák a téglalap rövidebb oldalai?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is mindenképp készíts ábrát, a téglalap hosszabbik oldalát jelöljük "a"-val
Tehát akkor a = 35 cm.

Ha behúzod az átlót, akkor ez a hosszabbik oldal 35 °-os szöget fog bezárni az átlóval. Viszont ha az átlót behúzod akkor ott keletkezni fog egy derékszögű háromszög, amelynek ismered egy oldalát és egy szögét.
Mivel a másik befogót keressük, így a tangens szögfüggvényt alkalmazzuk.
tg 35° = szöggel szemközti befogó / szög melletti befogó = b / 35
Ebből kifejezzük a "b" oldalt, tehát a másik befogót.

b = tg 35° * 35 = 24,51 cm
0