Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
766
Hogyan kell ábrázolni ezt a függvényt? Valaki magyarázza is el, kérem!

f: [-8;6] -> R; f(x)= -|x+5| négyzeten, ha x<-1
2(4-x) , ha x>-1

g: [-11;9] -> R; g(x)= -|x+5|+3 , ha x<0
√x -2 , ha x>0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Általában a függvényábrázolás megy? És a függvénytranszformációk?
0

Tehát a -|x+5| függvényt tudod ábrázolni? Ha igen, akkor csak annyi a dolgod, hogy ábrázolod, majd ahol az x≥-1, azt a részt kiradírozod. A függvény másik részével ugyanez a helyzet.

Mivel ez a függvény x=1 esetén nincs értelmezve, ezért oda raksz egy karikát, ahol a pontnak kéne lennie, ha értelmezve lenne, például a -|x+5| értéke x=-1 esetén -4 lenne, tehát a (-1;-4) helyére raksz egy karikát. A másik függvény esetén ez az érték 10 lenne, tehát a (-1;10) ponthoz raksz egy üres karikát.

A többit ugyanígy.
0