Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok 7.es kémi sos

2385
írd az állítás mellé a hozzá tartozó fogalom betűjelét!
A)hidrogén B)víz C)egyik sem

1.elemmolekulákból áll.
2.molekulája két kovalens kötést tartalmaz.
3.molekulája apoláris.
4.molekulájában az elektronok eloszlása nem egyenletes.
5.molekulája mindössze egy nemkötő elektronpárt atrtalmaz.
6.vegyületmolekulákból áll.
7.molekulája poláris (dipólusos)
8.molekulájában az elektroneloszlás egyenletes.
9.25°C-on a molekulái között gyakorlatilag nincs vonzó kölcsönhatás.
10.25°C-on a molekulái között erős vonzó kölcsönhatás érvényesül.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ennek a feladatnak a megoldásához sokat segíthet az, ha elképzelnéd, vagy a könyvben (neten) megnéznéd a hidrogén molekula és a vízmolekula pálcika modelljeit.

1. Elemet kérdez, ez a hidrogén (A). A víz vegyület.
2. A hidrogénben egy H-H, a vízben két kovalens kötés van (V-alakban) H-O-H, tehát (B).
3. Helyesbítenék: kötés lehet poláris (apoláris), molekula pedig poláros (apoláros). Apoláros azt jelenti, hogy nem poláros. A hidrogénben a kötő elektronpár egyformán tartozik mindkét atomhoz (az elektronok eloszlása egyenletes), a molekula szimmetrikus, ezért a hidrogén apoláros (A).
4. A vízmolekulában a 2 kötő elektronpár inkább az oxigénhez tartozik, mert annak nagy az elektronvonzó képessége. Emiatt a vízmolekulában az elektronok eloszlása nem egyenletes, viszont a hidrogénben igen (lásd 3. kérdés), tehát (B).
5. A hidrogén a periódusos rendszer 1. főcsoportjába tartozik, 1 elektronja van. 2 hidrogénatom 2 elektronnal egyszeres kovalens kötést tud kialakítani, nincs nemkötő elektronpárja. Az oxigénnek 6 külső elektronja van, mert a 6. főcsoportba tartozik. 2 külső elektronjához kapcsolódik egy-egy hidrogén, a maradék 4 elektron (2 pár) lesz a 2 nemkötő elektronpár. A feladat 1 nemkötő elektronpárt kérdez, tehát ez egyikre sem igaz (C)
6. A különböző atomokból felépülő molekulákat hívjuk vegyületeknek. A víz hidrogénből és oxigénből áll, tehát (B).
7. Molekulája poláros (dipólusos, azaz két pólusú). A kötő elektronpárok a nagy elektron vonzó képességű oxigénhez tartoznak inkább, ezért lesz a vízmolekula hidrogének felőli oldala +, az oxigén felőli - töltésű. (B)
8. A hidrogén molekulában a kötő elektronpár két azonos atomhoz tartozik egyforma mértékben, ezért lesz benne az elektron eloszlás egyenletes (A).
9. (Gondolj a hidrogén előállítására: cink+sósav (gázfejlődésre utaló pezsgés) => hidrogén gáz. A hidrogént víz alatt, szájával lefelé fordított edényben fogtuk fel. Ebből az a fontos, hogy gáz keletkezett.) 25 fokon (szoba hőmérsékleten) a hidrogén gáz halmazállapotú, a gázokban a molekulák közötti kölcsönhatás gyenge. (A) (Ha erősebb lenne a kölcsönhatás, akkor már folyadék vagy szilárd lenne a halmazállapot.)
10. A víz 25 fokon folyékony halmazállapotú, mert a molekulái között erős, vonzó kölcsönhatás van. (B)
4