Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Páehuzamos szelők!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1857
Egy trapéz hosszabik alapja 5cm továbbá az egyik átló a másikat 3:1 arányú részekre osztja
Határozzuk meg a másik alap hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az átlók és az alapok két hasonló háromszöget határoznak meg, mivel a szögeik ugyanakkorák. Adott, hogy az egyik átló a másikat 3:1 arányban osztja, szerencsére ezek a szakaszok a háromszögekben olyan oldalak, melyek megfeleltethetőek egymásnak, így a hasonlóság aránya: λ=3/1=3. A trapéz alapjai szintén megfeleltethetőek egymásnak; ha a kisebbik alap hossza x, akkor

3=5/x, erre x=5/3 adódik, tehát a rövidebbik alap hossza 5/3 cm.
0

Szerintem érdemes ezen az ábrán is kipróbálni:
https://www.geogebra.org/m/F5GnrhCP
1