Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
628
Sziadztok
Tudnátok segíteni 15-ös szöveges feladatban?
Tömegszázalék számítás.
Csatolva.
Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
250 gramm 10 tömeg%-os sóoldatunk van.
Ebben 250*0,1=25 gramm só és 250-25=225 gramm víz van.

A telített oldat 45%-os.
Ez azt jelenti, hogy az oldat ennél több sót 20 fokon nem képes feloldani.

Számoljuk ki azt, hogy mennyi sót képes (legyen X) még feloldani a 250 gramm oldatunk ahhoz, hogy 45%-os (telített) legyen!

a tömeg% számítás képlete alapján:

oldott anyag tömege
------------------------ * 100 = 45%
oldat tömege

25 + X
----------- * 100 = 45% (mindkét oldalt osztjuk 100-zal)
250 + X
Tehát az oldott anyag és az oldat tömege is megnőtt ezzel a telítéshez szükséges X gramm sóval.

25 + X
---------- = 0,45 (mindkét oldalt szorozzuk (25+X)-szel)
250 + X

25+X = 0,45*(250+X)
25+X = 0,45*250 + 0,45*X (a jobb oldalon minden tagot beszorzunk 0,45-tel)
25+0,55*X = 0,45*250 (mindkét oldalból kivontunk 0,45*X-et)
25+0,55*X = 112,5 (a jobb oldalon elvégeztük a szorzást és mindkét oldalból kivontunk 25-öt)
0,55*X = 87,5 (mindkét oldalt osztottuk 0,55-tel)
X = 159,1 gramm só kell még a telítéshez.

Tehát a kiindulási 250 gramm 10 tömeg%-os oldatunk még 159,1 gramm sót képes feloldani ahhoz, hogy 20 fokon 45%-os (telített) legyen.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hozzáadott 250 gramm sóból csak 159,1 grammot tud feloldani, 250 gramm - 159,1 gramm = 90,9 gramm só marad feloldatlanul.
Módosítva: 6 éve
0