Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8. osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
Egy vas- és réztartalmú porkeverék 150g-ja sósavból 3,22g hidrpgégázt fejleszt. Mennyi a keverék tömegszázalékos összetétele?
Vki írja le kerlek a levezetést mert én nem tudom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, tömegszázalék, porkeverék, 150g
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sósavban a vas oldódni fog, a réz nem.

Reakció egyenlet:
Fe + 2 HCl = FeCl2 + H2

1 mol vas 1 mol hidrogéngázt fejleszt.
Mintha egy matek egyenlet két oldala lenne:
55,85 gramm vas 2*1,01=2,02 gramm hidrogéngázt fejleszt. (osztok 2,02-vel: )
55,85/2,02 gramm vas 1,00 gramm hidrogéngázt fejleszt. (majd szorzok 3,22-vel: )
3,22*55,85/2,02 gramm vas 3,22 gramm hidrogéngázt fejleszt.

3,22*55,85/2,02=89,03 gramm vas van a porkeverékben.

150 gramm vas- és réztartalmú porkeverékünk van, ebből 89,03 gramm vas, 150-89,03 gramm = 60,97 gramm réz.

a keverék tömegszázalékos összetétele:

vasra: 89,03 gramm vas *100 / 150 gramm porkeverék = 59,35 tömeg%
rézre: 60,97 gramm réz *100/150 gramm porkeverék = 40,65 tömeg%
Módosítva: 6 éve
1