Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hf segítsetek!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
384
Max hány gramm cink képes feloldódni 250g 10 tömegszázalékos sósavban, és közben hány gramm hidrogéngáz keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sósav, Cink, Hidrogén
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:
Zn + 2 HCl = ZnCl2 + H2

10 tömeg%-os sósav jelentése:
100 gramm oldatban 10 gramm sósav van.
250 gramm oldatban 2,5-szer ennyi: 25 gramm sósav van.

A reakcióegyenlet alapján:
2 mol sósav 1 mol cinkkel reagál és 1 mol hidrogéngáz keletkezik.
2*36,46 gramm sósav 65,39 gramm cinkkel reagál és 2*1,01 gramm hidrogéngáz keletkezik.
1 gramm sósav 65,39/(2*36,46) gramm cinkkel reagál és (2*1,01)/(2*36,46) gramm hidrogéngáz keletkezik.
25 gramm sósav 25*65,39/(2*36,46) = 22,42 gramm cinkkel reagál és 25*(2*1,01)/(2*36,46) =0,69 gramm hidrogéngáz keletkezik.

Tehát 250g 10 tömegszázalékos sósavban Max 22,42 gramm cink képes feloldódni , és közben 0,69 gramm hidrogéngáz keletkezik.
1