Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
631
Sziasztok!Arra lennék kíváncsi hogy hogy kell kiszámolni a protont és a neutront!Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
ez így túl tág, konkrét feladatod esetleg van?
0

Nincs rá módszer, nincs rá szabály, hogy melyiknek mennyi van. Van a periódusos rendszer táblázata, abba bele van írva.
Mondjuk itt van egy jó online táblázat:
https://www.ptable.com/?lang=hu
- Felül van a rendszám, annyi protonja van
- Alul van az atomtömeg. Az nem egész szám szokott lenni, de a legtöbb esetben közel van az egész számhoz. Ha ezt kerekíted egészre, az adja a protonok és neutronok számának összegét.

Pl. Nitrogén:
Felül a rendszám 7, vagyis 7 proton van
Alul az atomtömeg 14,007, vagyis kb. 14, ezért 7 neutronja van, úgy lesz az összeg 14.

Pl. Litium:
Felül a rendszám 3, vagyis 3 proton van
Alul az atomtömeg 6,94, vagyis kb. 7, ezért 4 neutronja van, úgy lesz az összeg 7.

Azért nem egész szám az atomtömeg, mert az anyagoknak több izotópja szokott lenni, amiben a protonok száma mind ugyanaz, de a neutronok száma más. Mondjuk a természetben az előforduló lítiumnak kb. 94%-ának 4 neutronja van (és ennek a tömege 3+4=7), a maradék 6%-nak pedig csak 3 neutronja van (a tömege pedig 3+3=6) így ha megmérjük egy lítium tömbnek a tömegét, átlagosan 6,94-et kapunk.

A linkelt periódusos tábla mutatja az izotópokat is:
https://www.ptable.com/?lang=hu#Isotope
Ha ráklikkelsz egy anyagra, akkor egy listában mutatja, hogy milyen izotópjai vannak. Olyankor felül van a protonok és neutronok számának az összege, a vegyjel bal alsó sarkában pedig a protonok száma.
0