Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
566
Mennyivel nyúlik meg az a rúgó melynek rugóállandója 9N/cm,ha ráakasztunk egy 5 köbcentiméter térfogatú alumíniumhengert ráakasztunk? Valaki levezetné hogyan kellene megcsinálni? Nagyon megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először is ki kell keresni az alumínium sűrűségét.
ρAl = 2,7 g/cm3
Számoljuk ki a tömegét a hengernek:
ρ = m/V --> m = ρ · V
m = 2,7 g/cm3 · 5 cm3
m = 13,5 g
Váltsuk át kg-ba: 13,5 g = 0,0135 kg
Számoljuk ki, hogy mekkora erővel húzza lefele a rugót:
F = m · a , ebben az esetben a = g , mivel függőleges irányú, és lefele mutat (mivel "ráakasztunk"). Tehát
F = m · g
F = 0,0135 kg · 9,8 m/s2
F = 0,1323 N

A rugóállandó azt jelenti, hogy mekkora erő kell ahhoz, hogy egy cm-el (vagy 1 m-el, ha mondjuk 9N/m lenne) megnyújtsuk. Ebben az esetben 9 N kell 1 cm-hez, nekünk van 0,1323 N. A megnyúlás: x = F/D
x = 0,1323 N / 9 N/cm
x = 0,0147 cm

Vagyis a rugó 0,0147 cm-el nyúlik meg :)
0