Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani a következő feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
398
Egy kísérlet során 6 mol hidrogént és 12 mol fluort
elegyítünk egy 3 dm 3 térfogatú tartályban. Számítsuk ki
a komponensek egyensúlyi koncentrációit, ha a
képződési állandó értéke Kc = 115!
A reakció egyenlet:

H 2 (g) + F 2 (g) ⇌ 2 HF(g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Gázok, egyensúlyok, gázegyensúlyok, egyensúlyikoncentráció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
H2 + F2 = 2 HF

Nincs nyomás változás, mert 2 mol gázból 2 mol gáz keletkezik.

1 mol H2 1 mol F2-vel reagál és keletkezik 2 mol HF
x mol H2 x mol F2-vel reagál és keletkezik 2x mol HF

marad:
6-x mol H2 12-x mol F2 és keletkezik 2x mol HF

Az egyensúlyi koncentrációkkal:
[H2]*[F2] / [HF]2 = 115

[(6-x)/3]*[(12-x)/3] / (2*x/3)2 = 115

(6-x)*(12-x)/4*x2 = 115

6*12-6*x-12*x+x2 = 115*4*x2

72-18*x = 459*x2

459*x2 +18*x-72 = 0

x1= -0,416 Ez nem valós eredmény, mivel x az elreagált mennyiség.
x2= 0,377

Az egyensúlyi koncentrációk:
[H2]=(6-0,377)/3=1,87 mol/dm3
[F2]=(12-0,377)/3=3,87 mol/dm3
[HF]=2*0,377/3=0,25 mol/dm3
Módosítva: 6 éve
1