Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diofantoszi egyenlet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
844
Azt a feladatot kaptuk, hogy oldjuk meg a következő diofantoszi egyenleteket:

2x+3y=5

43x+64y=1

12x+30y=27

Előre is köszönöm a válaszokat. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Euklideszi algoritmussal lnko(2,3) = 1 -> 1|5 , tehát van megoldás.
Kiterjesztett Euklideszi algoritmussal: x0=7, y0= -3, tehát -> az összes megoldás:
x0=7, y0= -3 xt =7+3t, yt= -3-2t

lnko(43,64) =1 , 1|1 , tehat van megoldas
Kiterjesztett euklideszi algoritmussal: 1= 3*43 - 2*64 -> x0=3, y0= -2, tehát az összes megoldás: xt =3+64t, yt= -2-43t

lnko(30, 12) = 6 -> 6 !| 27 , azaz 6 nem osztója 27-nek -> nincs megoldás.

Ha további magyarázat kell, szólj!

PS: Milyen tárgy, ha kérdezhetem ? :)
Módosítva: 9 éve
1