Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számolás (rövid)

Főoldal » Középiskola » Kémia
1293
Mennyi a 0,001 mólos ecet sav és a 0,001 mólos sósav phja ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Kezdjük először a sósavval. A sósav (HCl) egy erős sav, tehát vízben teljes mértékben elbomlik, úm. disszociál ionjaira:

HCl-->H++Cl-

Így ha a sósavad 0,001mol/dm3-es, akkor a belőle keletkező ionok (H+ és Cl-) konc.-ja is ennyi lesz.
A pH pedig a H+ ionok konc.-jának negatív előjeles tizes alapú logaritmusa:

pH=-log[H+]=-log0,001=3,00

Tehát a sósav pH-ja 3,00.

Az ecetsav esetében kissé más a helyzet. Ott is a H+ ion koncentrációt kell megtudakolni, azonban mivel az ecetsav gyenge sav, nem lesz ez egyenlő az ecetsav koncentrációjával:

CH3COOH<-->CH3COO-+H+

Viszont fel tudunk írni rá egy egyenletet, mégpedig a savállandót (amúgy tömeghatástörvényének hívják, de ha valami, akkor ez nem fontos):

Ks=[H+]×[CH3COO-]/[CH3COOH]

Itt pedig Ks a savállandó, ez minden savra más és más, az ecetsavé pont 1,78×10^-5.
No, [H+] az az, amit nem ismerünk ( a szögletes zárójel azt jelenti, hogy annak a valaminek a mol/dm3-es koncentrációja, ami a zárójelben van. Jelen esetben a hidrogén-ion koncentrációja), szóval legyen x. [CH3COO-]-t szintén nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy amennyi H+ keletkezik, annyi CH3COO- is, szóval legyen ez is x. De még az egyensúlyi ecetsavkoncentrációt sem tudjuk. Azt tudjuk, hogy kezdetben vala 0,001 mol/dm-es volt. Ebből elbomlott (disszociált) valamennyi, aztán maradt amennyi maradt... Csak ügye az egyenlet értelmében ha x H+ keletkezett, akkor x ecetsav is fogyott, szóval [CH3COOH] legyen 0,001-x.
És most írjuk fel még egyszer az egyenletet:

Ks=[H+]×[CH3COO-]/[CH3COOH]=x*x/(0,001-x)=x^2/(0,001-x)=1,78×10^-5

Hát nem valami szép, másodfokú egyenletet kaptunk, amit meg kell oldani. A megoldásban nem mennék bele, elvileg tanultátok, ha meg nem, lehet csalni... (wolframalpha és társai...)
A lényeg, hogy két megoldást (x1 és x2) kapsz, de az egyik negatív. Na, az nem lesz jó! A másik viszont pozitív és egész pontosan 0.000124813, ha ezt behelyettesíted:

pH=-log0.000124813=3,90
0