Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
647
Egy téglalap oldalainak aránya 4:5. Kerülete 90cm. Mekkorák a téglalap oldalai? Mekkorák a téglalap területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A téglalap kerületének számítása ugye: Ktéglalap= 2*(a+b)
Mivel csak az oldal arányait tudjuk (4:5), így egy egyenlettel tudjuk kiszámolni:

2*(4x+5x)= 90 cm ........................................ /: 2
4x+5x=45 cm
9x=45 cm ......................................................... /:9
x=5 cm

A téglalap a oldala 4x----> azaz 20 cm, a b oldala--->25 cm.
A téglalap kerülete, mint fenn is írtam, 2*(20cm+25cm)= 90 cm
A területének a kiszámítása: Ttéglalap= a*b
Azaz Ttéglalap=20cm*25cm

Ezt a szorzat eredménye a terület.
Így érthető?
0