Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
345
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`E=2·10^4 V/m`
`v=10^5 m/s`
`q/m=9.58·10^7 C/(kg)`

Energiamegmaradással érdemes megoldani:
A proton mozgási energiája kezdetben:
`W=1/2·m·v^2`
A mezőben a protonra ható erő:
`F=E·q`
`s` utat tesz meg megállásig. Ezen az úton az erő munkája (`F·s`) éppen `W`, mert elfogy a mozgási energiája:
`W=F·s`
`1/2·m·v^2=E·q·s`
`s=v^2/(2·q/m·E)=...` számold ki.

A másik kérdés:
`t` idő alatt áll meg, utána megfordul és visszafelé gyorsul újra `t` ideig, akkor lesz a sebessége újra `v` (szimmetria okokból). Vagyis `2t` lesz a válasz a második kérdésre.
`F` erő gyorsítja, ezért a gyorsulása `a=F/m=(E·q)/m`, az `s` utat pedig `t` idő alatt teszi meg a gyorsuló (lassuló) mozgással) :
`s=1/2·a·t^2`
`v^2/(2·q/m·E)=1/2·(E·q)/m·t^2`
`v^2/(q/m·E)=(E·q)/m·t^2`
`v^2/(q/m·E)^2=t^2`
stb...
0