Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tökéletesen rugalmatlan ütközés

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
A 24 és 25-ös feladatban szeretnék segítséget kérni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
24.
A tökéletesen rugalmatlan ütközés során a testek "összeragadnak", ugyanazzal a közös sebességgel haladnak tovább. Az testek összimpulzusa a rugalmatlan ütközés során is állandó. Tehát csak az impulzusmegmaradást kell felírni az ütközés előtti és utáni pillanatra:

`m_1 v_1 = (m_1+m_2) v_\text{közös}`

`v_\text{közös}=(m_1 v_1)/(m_1+m_2)=(8*5)/(8+12)=2\text{m}/\text{s}`



25.
Ez ugyanaz, mint az előző, csak most nem a közös sebességet, hanem a fiú tömegét kell kifejezni:

`m_\text{fiú} v_\text{fiú}=(m_\text{fiú}+m_\text{kocsi})v_\text{közös}`

`m_\text{fiú} (v_\text{fiú}-v_\text{közös})=m_\text{kocsi}v_\text{közös}`

`m_\text{fiú}=(m_\text{kocsi}v_\text{közös})/(v_\text{fiú}-v_\text{közös})=(20*3)/(4-3)=60\text{kg}`
0